Foto

Trecut, prezent si viitor la "All Star Game - Sibiu 2011"

In fata unui public fantastic, care a umplut pana la refuz Sala Sporturilor "Transilvania" din Sibiu, baschetul masculin romanesc si-a reunit valorile pentru a le prezenta in traditionalul ALL STAR GAME. Jucatori de minibaschet, foste glorii si nu in ultimul rand actualele vedete ale Diviziei A, sau mai exact, trecutul, prezentul si viitorul, s-au intersectat, sambata seara, la Sibiu, pentru a oferi timp de cinci ore un spectacol baschetbalistic total.
 
Intr-o atmosfera de vis, creata de o asistenta care mananca baschet pe paine, evenimentul de la Sibiu a fost deschis de “duelul” dintre legendele CSU Atlassib Sibiu si fostele glorii ale baschetului romanesc. Incaruntiti de ani, dar la fel de spectaculosi ca odinioara, pe parchet si-au facut din nou aparitia Cornel Alecu, Ion Popescu, Dorin Bleahu, Mihai Corui, Ovidiu Teleaba, Benjamin Pelger, Gheorghita Daian, Spanu Bogdan, Klaus Herbert si Attila Kincses, in tricoul CSU Sibiu, in timp ce Mihai Caraion, Sorin Ardelean, Marius Marinescu, Mircea Barna, Nicolae Parsu, Costel Cernat, Gheorghita Madarjac, Mircea Cristescu, Marcel Tenter, Bruno Roschnafsky si Petre Branisteanu au imbracat tricoul Old Star Romania. Pe bancile tehnice ale celor doua echipe au luat loc Flaviu Stoica si Mircea Vulc, care au scris istoria gazdelor din Sibiu, in vreme ce stelistii Titus Tarau si Nicolae Danetiu au coordonat selectionata nationala. Rivalitatea din teren s-a reaprins rapid, patina timpului nestirbind deloc duelurile tari de altadata, dar nici inventivitatea si precizia fostelor mari glorii, care au depus un efort admirabil pentru a incanta asistenta. Showul a fost supervizat de fostii cavaleri ai fluierului Marian Oprea si Radu Bucerzan, ajutati de arbitrul FIBA Ciprian Stoica. Scorul final aproape ca nu a mai contat, poate doar pentru statistica (au castigat gazdele), publicul fiind in extaz pentru spectacolul oferit de cele doua garnituri de lux.
 
Primarul Johannis a deschis “balul”
 
La ora 19, intr-o prezentare de mare exceptie, jucatorii convocati la ALL STAR GAME si-au facut aparitia in luminile reflectoarelor si in uralele fanilor. Astfel, rand pe rand au intrat in sala Jujuan Laray Cooley, Andrei Dragos Mihai, Dawson Jr. Leroy Leon, Kyndall Dykes, LeVar Cortez Seals, Mitchell Tyrone Lamar, Titus Nicoara, Coleman Yamene, Popa Calota Octavian, Mihail Silvasan, Jason O’Brian Forte, Andrei Capusan, Zoran Krstanovic, Ionut Dragusin si antrenorii Marcel Tenter si Cristian Achim, pentru Nord, respectiv Miljan Medvedj, Catalin Burlacu, Adonte Maurice Gennie, Virgil Stanescu, Darby Jr. Louis, Mario Marcell Bennett, Kenneth Simms, Octavian Boian, Adrian Tudor, Darryl Joshua Jackson, Virgil Carutasu, Levente Szijarto, Andrei Mandache, Hristo Nikolov Yanchev si antrenorii Vladimir Arnautovic si Tudor Costescu pentru Sud.
Meciul vedeta al evenimentului de sambata seara a fost deschis de Primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, care a aruncat mingea intre cei doi pivotii Nordului si Sudului, dupa care a revenit in lojele de langa teren, alaturi de multe alte personalitati care au tinut sa fie prezente la All Star Game, in frunte cu ministrul Daniel Funeriu. Chiar de la primul atac, sala s-a conectat la spectacol si a vibrat la fiecare executie de efect, din arsenalul “stelelor” nelipsind dunkurile devastatoare, alley-oop-urile sau aruncarile de la mare distant, care au facut deliciul celor prezenti. Bineinteles ca nici la aceasta editie n-au lipsit concursurile traditionale de trei puncte si de slam-dunk, precum si multe alte surprize care au pigmentat spectacolul din Sala Sporturilor "Transilvania" din Sibiu.
 
Precizie si acrobatii
 
In prima pauza, finala concursului de trei puncte i-a adus pe teren pe Adrian Tudor (10 reusite din 15 aruncari in calificari), Levente Szijarto (10), Joshua Jackson (10), Mihai Silvasan (11), Zoran Krstanovic (11) si Leroy Dawson (9). Dupa o alta serie de cate 10 aruncari, in marea finala au revenit la semicercul de la 6,75 metri “gurile de foc” Zoran Krstanovic si Joshua Jackson, ambii bifand cate sapte reusite. Astfel, a mai fost nevoie de inca o runda de departajare, constand in cinci aruncari din pozitia prefererata. In cele din urma, Zoki Krstanovic (U-Mobitelco BT Cluj) s-a impus cu patru  reusite.
In pauza mare, in fata unui juriu compus din fostelor mari glorii Mihai Albu, Titus Tarau si Sorin Ardelean, a inceput nebunia slam-dunkurilor de mare efect. Rand pe rand, Kyndall Dykes, Jason Forte, LeVar Seals, Louis Darby si Kenneth Simms au ridicat publicul in picioare. In marea finala s-au calificat Louis Darby (Energia Rovinari) si Jason Forte (BC Mures Targu Mures), de departe cei mai spectaculosi dunkeri. Darby a preluat initiativa si a intrat primul pe teren, scotand un as din maneca: slam-dunk spectaculos peste doi colegi. Adversarul sau din finala a supralicitat si a adus trei colegi in dreptul panoului, dar executia a esuat, astfel ca Darby a fost declarat castigatorul concursului de slam-dunk.
 
“O casa, o minge!”
 
In celelalte pauze, organizatorii au realizat mai multe concursuri interesante. Doi copii, Alex Vulc si Horia Miron, au facut “saltul” la seniori mult mai repede decat alti pusti de varsta lor, fiind nevoiti sa arunce la cos imbracati si incaltati cu echipamentele de seniori, spre amuzamentul asistentei, care i-a aclamat si incurajat pe cei doi “actori”. Un alt concurs inedit, adresat mamelor si copiilor din sala, i-a scos la lumina si pe “mama” Virgil Stanescu, impreuna cu “fiul” Adrian Tudor, cei doi internationali strecurandu-se printre pustii entuziasmati de intalnirea cu vedetele din baschet pentru a castiga un minipanou!
Tot in pauza mare a demarat si proiectul “O casa, o minge”, initiat de Federatia Romana de Baschet, in coltul salii adunandu-se peste doua sute de copii pentru a primi gratuit cate o minge de baschet.
 
Ghidusii baschetbalistice
 
Revenind la meciul stelelor baschetului romanesc, ambele selectionate au lasat garda jos si au mizat totul pe cartea spectacolului. Ofensivele devastatoare au incins la maxim Sala Sporturilor “Transilvania”, din reteta de succes nelipsind fazele haioase: Virgil Stanescu a devenit operator TV pentru o scurta perioada,  Catalin Burlacu, “deranjat” de marimea tricoului de joc, a facut schimb cu Miljan Medvedj, dupa care reclama faptul ca Burlacu (Medvedj) recupereaza in statistica, dar de fapt Burlacu este pe tusa. Medvedj a continuat show-ul si impreuna cu Mandache "au reclamat" faptul ca organizatorii le-au propus sa participe doar la concursul de trei puncte, nu si la cel de slam-dunk, desi pregatisera o executie mult mai spectaculoasa decat a castigatorului Darby: un slam peste "uriasul" Ionut Dragusin (2,21 metri). Nici antrenorii Arnautovic si Costescu nu s-au lasat mai prejos si au trimis in teren o echipa formata in totalitate din extreme si pivoti, in replica, Tenter si Achim modificand formula de joc si aruncand in “lupta” doar fundasii! Spre finalul jocului, Stanescu s-a aratat “nemultumit” de arbitraj si a facut schimb de roluri cu arbitrul FIBA Marius Ciulin! In ultimele secvente ale meciului de poveste de la Sibiu, toti jucatorii au intrat pe teren si s-au imbratisat, in vreme ce tabela consemna rezultatul final: 121-118 pentru Nord.


Laureatii All Star Game – Sibiu 2011
 
La festivitatea de premiere, Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, a oferit plachete tuturor participantilor, si le-a multumit pentru spectacolul oferit cu generozitate. Castigatorul concursului de slam-dunk, americanul Louis Darby, a primit din partea organizatorilor un trofeu, un laptop, dar si o geanta cu echipament sportiv din partea Elmec Romania. Invingatorul din concursul de trei puncte, pivotul Zoran Krstanovic, a primit un trofeu si geanta aferenta cu echipament sportiv. Principalul marcator al echipei castigatoare, Mihail Silvasan (22 p), a fost declarat MVP si a primit un trofeu si o geanta cu echipament sportiv.
La fel ca la ultimele editii All Star Game si la Sibiu a fost oferita “Bursa Uglai”. La initiativa sotiei fostului mare international Ioan Uglai, Geta Uglai, care si-a dorit sa sprijine un tanar jucator de baschet, la All Star Game – Sibiu 2011, “Bursa Uglai”, in valoare de 500 de lei, a fost oferita juniorului sibian Gheorghe Bodijar.


In memoriam Elemer Tordai

In dimineata zilei de sambata, fostele glorii ale baschetului romanesc, in frunte cu Petre Branisteanu, Titus Tarau si Costel Cernat, internationalii Virgil Stanescu si Virgil Carutasu, precum si oficialii FR Baschet si CSU Sibiu, au depus flori si au aprins lumanari la mormantul fostului mare jucator Elemer Tordai, situat in incinta Cimitirului Municipal din Sibiu. Un gand pios, amintiri si multe regrete, au fost impartasite sotiei fostului jucator al CSU Sibiu, dupa ce la intrarea in cimitir a avut loc un moment deosebit. Desi norii se adunasera amenintator deasupra orasului si parea ca va ploua, chiar in momentul in care fostii colegi si prieteni intrau in cimitir si se indreptau spre mormant a aparut soarele! Pentru cateva minute, soarele a incalzit atmosfera, semn ca Elemer Tordai se “bucura” de prezenta celor dragi din familia baschetului autohton. Nici in Sala Sporturilor din Sibiu fostul capitan al echipei locale nu a fost uitat, fanii scandand minute in sir numele sau in timpul spectacolului “stelar”.

Licitatie cu scop caritabil

Seara s-a incheiat la Restaurantul Majestic de pe malul Cibinului, unde in prezenta unor distinsi invitati si oaspeti de seama, Federatia Romana de Baschet a aniversat 80 de ani de existenta, in timp ce gazdele de la CSU Sibiu au celebrat 40 de ani de activitate. Pe durata Dineului Aniversar a avut loc si o licitatie in scopuri caritabile, pentru achizitionarea unui aparat de ventilatie necesar Spitalului de Copii din Sibiu. Printre obiectele scoase la licitatie s-au aflat o pereche de manusi de box cu autograful campionului mondial Lucian Bute, racheta de tenis a fostei mari jucatoare de tenis, Ruxandra Dragomir (presedinte FR Tenis), tricourile de joc ale fostelor glorii Petre Branisteanu si Costel Cernat, tricoul de campion national oferit de FR Atletism, cu mai multe autografe, printre care si cel al fostei campioane olimpice Gabriela Szabo, o minge de baschet cu autograful lui Ghita Muresan, tricoul de joc cu autograful fostei campioane europene la tenis de masa Otilia Badescu precum si multe alte articole sportive, printre care si tricourile de joc ale jucatori reprezentativi de la CSU Atlassib Sibiu. Bineinteles, nu puteau lipsi din licitatie nici tricourile lui Elemer Tordai, atat cel de la CSU Sibiu, cat si cel de la nationala Romaniei. Dupa mai multe ore in care asistenta s-a dovedit generoasa, organizatorii au adunat suma necesara achizitionarii aparatului de ventilatie, astfel ca seara s-a incheiat si cu satisfactia ca familia baschetului a intins o mana de ajutor comunitatii locale.


Foto: Ovidiu Matiu

Parteneri